Idd, amit Mátyás király ivott!

Ha az ember egy olyan környezetben nő fel, ahol nem jellemző a bortermelés -már pedig Bajsa ilyen-, akkor valószínű, hogy kevés érdeklődést mutat a borok iránt. Velem is ez történt. Évekig öntüttük a boltok polcain található filléres borokba a kólát, vagy éppen ezek a borok kerültek a pörköltbe, a savanyú fehérborok pedig, melyeknek indokolatlanul alacsony áruk is árulkodott a minőségükről, említésre sem méltóak. Az elérhető „gyári” borok mellett azt gondoltam, a „házi” borok talán még rosszabbak lehetnek.

Ha úgy adta a helyzet, csak a vörösbort ittam, meggyőződve valltam, hogy jó fehérbor nincs. Van! Egy alkalommal szerencsém volt megkóstolni egy házi fehérbortmit Viljanac Milisav készített. Mondanom sem kell, azóta is fogyasztom és teljesen megváltozott a képem a bortermelésről.

4

 

A középkorban, ezen a vidéken minőségi bortermelés zajlott, a híres Tokaji, Villányi, Egri borvidék eltörpült a Szerémi mellett. Mátyás király legjobb borai a Tarcal (Fruška Gora) hegy lankáin születtek, amely hegy ma is meghatározó szerepet tölt be a szerbiai bortermelésben. Hál’Istennek, ez tőlünk nincs messze, így a Telecskai Dombokon is találtak megfelelő helyet a szőlők termesztésére.

 

3

 

A bajsai borászok (Lacković, Mengyán, Saffer, Viljanac, …)  a „Kadarka – szőlészek, gyümölcsészek és kertészek” egyesületén belül alkotnak tiszteletre méltó, díjnyertes, a világon bárhol helytálló nedüket. Nem egy díj, elismervény igazolja mindezt, amit a hazai és külföldi versenyeken szereztek. Megtisztelve érzem magam, hogy ezen borok egy részét én „öltöztethettem fel”, hisz egy jó cimke, sokat elárul a palack tartalmáról.

A jó tapasztalatból adódóan azon gondolkodtam, hogy munkámmal miként segíthetném a bajsai borászokat. Úgy döntöttem, térítésmentesen vállalom a borok címkéjéinek tervezését. Tehát a lehetőség adott, várom az érdeklődők jelentkezését!

 

 

Végszónak csak annyit, hogy, ha csak tehetjük, látogassuk a környékbeli borfesztiválokat (Szabadka, Magyarkanizsa stb.), ismerjük meg a hazai kézművesborokat, hisz Vajdaságban is megtalálható a világszínvonal, sőt még a Tokaji Aszúra is van alternatíva.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *