Csernobili katasztrófa: 30éve köztünk

Napra pontosan 30 éve történt a csernobili atomkatasztrófa. Azelőtt Csernobil és Pripjaty csendes kis városok voltak, azonban a baleset egyik napról a másikra fenekestől felforgatta az emberek és az ország életét. Hogyan telt el a zónában ez a három évtized? És mi a helyzet most?

 

 

Nos, a történetet valószínűleg mindenki ismeri, de legalábbis hallott róla. Aki esetleg nem ismerné a sztorit, annak dióhéjban annyit, hogy a Csernobili – vagy eredeti nevén a Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőmű építéséről 1966. szeptember 29-én született döntés a szovjet pártvezetésről, az építési munkálatokat pedig 1970-ben kezdték el.

 

Az erőművel párhuzamosan egy új város, Pripjaty építkezésébe is belekezdtek, amely a nukleáris létesítményben dolgozók új lakhelyének terveztek. A reaktoroktól mintegy 5 km-re épített teljesen új települést a jövő városának szánták, a szovjet ideálok által tökéletesen megtervezett mintatelepülésnek. Felhúzták az első emeletes házakat, kialakították a városi adminisztráció épületeit, a város szívében pedig a középületek helyezkedtek el: üzletel, „kultúra palotája”, szálloda, iskolák, óvodák és sportkomplexumok.

 

 

Forrás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *